Newbornfotografie, toch maar wel

 

Met een druk gezin, ik heb 3 jongens, kom je eigenlijk altijd tijd te kort. De wasmachine draait overuren en ik heb altijd het idee dat ik dezelfde shirts acht keer was binnen vier dagen. Dat doe ik natuurlijk met liefde maar het zette me na jaren wel aan het denken. Ik heb jarenlang met ontzettend veel liefde en plezier bruiloften gefotografeerd, familieshoots, loveshoots en schoolfotografie gedaan, maar tel alles bij elkaar op en het sommetje is vrij eenvoudig. Met name in de zomermaanden was ik meer met andere gezinnen op pad dan met mijn eigen gezin. Tijd voor bezinning. Vereenvoudiging.

Mijn hart ligt bij zwangerschapsfotografie. De keuze was dan ook snel gemaakt. De focus zou komen te liggen bij al die vrouwen die zo prachtig zwanger zijn en dat willen laten vastleggen. Totdat ik al die mooie momenten tijdens de newbornshoots weer zag langskomen op mijn website. Ik realiseerde me dat ook die hoek van fotografie er eentje is waar ik heel erg van geniet. Al dat prille geluk, ondanks de opstartprobleempjes en nachtelijke voedingsmomenten die je uitputten. Dus oke, ook de newbornfotografie blijft. En ik heb er zin in!

Nu alleen nog een bucketlist-dingetje oplossen: het fotograferen van een geboorte. Wat zou ik dat graag een keer doen! Maar dat even terzijde ๐Ÿ™‚

ย 

Dag 7 – dag 21

 

Nu je weet dat ik met alle liefde bij jullie aan kom waaien als betaalde kraamvisite ๐Ÿ˜‰ kan ik je vertellen dat ik dat doe tussen de 7e dag na de geboorte en dag 21. Ik snap dat je het liefst zo snel mogelijk je kleintje wil ‘digitaliseren’ maar geloof me: je wereld staat een paar dagen even helemaal op zijn kop. Al die liefde die je voelt waarvan je niet wist dat het bestond maar ook alle aandacht van familie en lieve vrienden, de kraamverzorgster, alles wat je nog moet leren, de hielprik, de verloskundige die nog een keer langs komt, de borstvoeding die misschien meteen heel lekker loopt, je ritme dat je nog niet hebt. Het klinkt misschien negatief, maar geniet gewoon zonder druk van al deze nieuwigheden en bijzonderheden. Jullie babytje is na 7 dagen nog steeds heel erg klein en het is voor jezelf gewoon extra lekker en relaxt als je al een beetje weet hoe je kleintje zich het meest comfortabel voelt. Dus neem die eerste week lekker om te wennen, laat mij weten dat je bevallen bent en dan gaan we ontspannen aan de slag. Zorg wel dat je op de dag van de shoot verder geen kraamvisite of andere meekijkers uitnodigt. De ervaring leert dat zo’n shoot niet alleen voor je kindje maar ook voor jezelf toch energie kost.

 

Grote avonturen beginnen klein…….

Poseren

Rest me nog te melden dat ik geen geposeerde shoots doe.ย  Ik vind oprecht dat babytjes van zichzelf mooi en puur zijn en dus gebruik ik tijdens de newbornreportage van jullie kindje in principe geen materialen en versieringen (denk aan mandjes, kistjes, mutsjes, wraps etc.). Puur en simpel, less is more. Over het algemeen slapen de pasgeboren hummeltjes ook gewoon het diepst als ze hun lekkere warme kleertjes aan hebben met hier en daar een diep slapend bloot babytje als uitzondering. Bekijk mijn werk gewoon en je ziet wat je kunt verwachten.

 

Reserveren, is dat nodig?

Op zich is het niet nodig. Het klinkt natuurlijk wel heel interessant als ik zeg: reserveer tijdig je plekje anders zit ik vol. Maar ervan uit gaande dat we een shoot plannen tussen de 7e en 21e dag na de geboorte, heb je een speling van twee (eventueel drie) weken. Binnen die periode is er ongetwijfeld ruimte voor een newbornshoot. Mocht je dus negen maanden lang gedacht hebben dat een newbornreportage helemaal niets voor jou is en je hebt dus nergens iets gereserveerd en je bedenkt je: het kan! Kwestie van even contact opnemen ๐Ÿ™‚ย 

ย Een fotoshoot is een verzameling dankbare en prachtige momenten om voor altijd te koesteren.

Nog een laatste tip

Natuurlijk staat bij het maken van foto’s van de nieuwe wereldburger laatstgenoemde op de voorgrond. Logisch. Jullie kindje is ook de leukste om te fotograferen ๐Ÿ˜‰ Neemt niet weg dat ik ook heel graag foto’s wil maken waar jullie als kersverse ouders of grote broer of zus op staan. Je hoeft natuurlijk niet volledig gestyled ten tonele te verschijnen, maar net als bij de zwangerschapsshoots, een beetje aandacht besteden aan je makeup & haar is absoluut gunstig voor het eindresultaat!

 

 

Geboortefotograaf

Het idee dat er ‘een vreemde’ tijdens je bevalling foto’s maakt, tovert bij menigeen denk ik een paar fronsende wenkbrauwen op het gezicht. Want waarom zou je daar nu foto’s van willen? Als ik even uit eigen ervaring spreek kan ik me niet alles meer herinneren meer van mijn eigen bevallingen. Misschien is dat deels ook wel goed ๐Ÿ˜‰ maar het grappige is dat mijn man weer dingen weet te vertellen die echt volledig langs me heen zijn gegaan. We maken allemaal reportages van bijzondere momenten in ons leven om het ons later te herinneren. Ja, dat ging zo en kijk dat: dat was ik helemaal vergeten….Dat soort kreten ๐Ÿ˜‰ย  Ik kan me inmiddels voorstellen dat mensen ervoor kiezen om (een deel van) de bevalling om te zetten in beeld.

Dus geboortefotograaf? Nee, ik heb het zelf nog niet eerder gedaan. Het is een absoluut bucketlist-dingetje. En om met Pippi Langkous te spreken: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan ๐Ÿ™‚ย  Mocht je ineens heel sterk de behoefte voelen om je bevalling vast te laten leggen: zeg het niet pas achteraf maar vertel het me. Misschien kunnen we er wel een plannetje van maken!